Back to Top

Officiell invigning av OAZERs tankstation i Umeå 190611

Här kommer vi steg för steg att lägga upp bilder, filmer och de presentationer som framfördes under invigningen

Smakprov från föreläsningarna samt själva Invigningscermonin:

Del 1: Vår moderator, Staffan Ling, inleder dagens presentationer:

Del 2: SVEVIA presenterar sin bild av vätgas som drivmedel för NOLL emission:

Presentation

 

 

Del 3: Staffan Ling introducerar OAZER som presenterar bolag och visioner:

Presentation

Del 4: Åse Bye, PowerCell & Vätgas Sverige, presenterar Vätgassamhället ur internationellt perspektiv

Presentation

 

Del 5: Vätgasteknik ur forskningsperspektiv:

Presentation

Del 6: Pure Energy® Solutions

Presentation

 

Bilder:

 

SVT 

 

 

 

 


 

 

Invigning 11 juni 2019

 

 

Välkommen att vara med vid vår invigning, där du får möjlighet att se den allra första vätgastankstationen norr om Sandviken! Dessutom får du chans att själv testköra ett par spännande, utsläppsfria bilar.

 

INVIGNING PÅ NOLIA/SVEVIA, UMEÅ, TISDAG 11 JUNI 2019 

Du kommer att få ta del av ett viktigt tekniksteg på vägen mot ett utsläppsfritt samhälle. Infrastrukturen för vätgas som drivmedel i fordon växer utomlands för varje år genom mycket ambitiösa mål runt om i världen. Länder som Japan, Tyskland och USA är ledande. Även exempelvis Danmark håller sig väl framme medan Sverige ännu är långt efter. Globalt finns nu nära 400 stationer i drift eller under uppbyggnad. Av dessa finns endast fyra stationer i drift i Sverige: på Arlanda, i Mariestad, i Sandviken – och nu även i Umeå.

Innovationsföretaget Oazer har en vision och plan för att på ett smart sätt rulla ut detta i stor skala och därigenom kunna bidra till minskade utsläpp och en bättre värld för våra kommande generationer. Svevia, som är specialister på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur, är först ut med att dra nytta av denna klimatvänliga nyhet. Oazers tankstation gör det möjligt för Svevia att tanka bränslecellsbilar med vätgas och köra helt utan skadliga utsläpp.

Vid eventet, tisdag 11 juni, bjuder vi på en blandning av nyheter, fakta och visning av både bränslecellsbilar som drivs av vätgas (FC-EV) och det nya tankstationskonceptet. Allt under trygg ledning av Staffan Ling, som är klimatambassadör i Västerbottens län. 

PROGRAM

 

09.00 Välkommen till Nolia, Signalvägen 3, Umeå. Registrering, förmingel.

09.30 Kaffe/te och macka.

10.00 Klimatambassadör Staffan Ling hälsar alla välkomna.

10.15 Svevia och Oazer berättar om projektet – hur vätgasen äntligen nått även norra Sverige

10.45 Business Manager Åse Bye, PowerCell: ”Vätgastankstationen i Umeå – en viktig del i en stor omställning”

11.15 Professor Thomas Wågberg, Umeå universitet: ”Vätgasens roll nu och i framtiden”.

12.15 Lunch, mingel. Visning av bränslecellsbilarna Toyota Mirai och Hyundai Nexo(Sverigepremiär).

13.15 Avresa med buss till Svevia och visning av Oazers nya vätgastankstation.

14.00 Högtidlig invigning av den nya stationen.

14.45 Summering och samtal med Staffan Ling.

15.00 Avslutning hos Svevia. Möjlighet finns att åka buss tillbaka till Noliaområdet, där det blir eftermingel och möjligheter att provköra Toyota Mirai och Hyundai Nexo.

 

Är du intresserad av att medverka? Kontakta då Oazers Mikael Lindblad, senast 4 Juni, för en personlig inbjudan: telefon 070-639 19 81, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

 

Vätgas i Umeå 17 November 2017

 

Fredagen den 17 november genomförde OAZER och Svevia ett gemensamt event där vi informerade speciellt inbjudna gäster om det vätgasprojekt som vi nu genomför.

OAZER kommer nu i vinter att ställa upp en Demo-tankstation för vätgas med inbyggd produktion i Umeå. Den kommer att finnas på Svevias industritomt på Västerslätt, och den kommer i första hand att försörja Svevias två bränslecellsbilar (Hyundai ix35FC) samt OAZERs demobil, av samma modell.

Vid eventet presenterade:

Dr. Cecilia Wallmark, från Sweco EnergyStratergies i Stockholm, bakgrunden och den allmänna anledningen till projektets genomförande.

Prof. Thomas Wågberg, från Institutionen för fysik vid Umeå Universitet, den forskning som bedrivs inom elektrolys- och bränslecellsteknik, som OAZER avser att få möjlighet att testa och utvärdera.

Fleet Manager Bertil Rydqvist, från Hyundai Sverige, presenterade Hyundais bränslecellsbilar och gav en omvärldsbevakning i ämnet.

Entreprenadingenjör Mats Granberg Svevia, Umeå, presenterade Svevias skäl till att satsa på vätgasdrift för noll-utsläpp.

Och slutligen:

Boh Westerlund & Mikael Lindblad OAZERs lösning med små, skalbara och mobila tankstationer för vätgas, och att de nu börjat sin resa att placera ut ”Oazer i vätgasöknen”

Eventet hade ett 70-tal intresserade besökare som alla fick information om att vätgasdrivna fordon inte bara hör framtiden till, utan finns i trafik över hela världen och nu även kommer till Norrland, med Umeå som första ort.

Nedan finns mingelbilder och presentationerna i PDF-format samt filmer av presentatörerna och extra material omfattande frågor och utvikningar.

För många var detta event en ögonöppnare om hur fort vätgastekniken har utvecklats på senare år, och många uttryckte sin uppskattning för informationen såväl som eventet och möjligheten som gavs att utbyta erfarenheter och diskutera behov med andra deltagare.

 

PRESSENTATIONER

Cecilia Wallmark - Sweco - Vätgas som drivmedel

Thomas Wågberg - Umeå Universitet - Framtida vätgasproduktion

Bertil Rydqvist - Biltillverkarens syn på vätgas

Mats Granberg - SVEVIA

Boh Westerlund & Mikael Lindblad - OAZER - Tankstationer i vätgasöknen

 

FILMER FRÅN EVENTET

 

Cecilia Wallmark - Sweco - Vätgas som drivmedel

 

Thomas Wågberg - Umeå Universitet - Framtida vätgasproduktion

 

Bertil Rydqvist - Biltillverkarens syn på vätgas

 

Från invigningen av Sandvikens vätgastankstation.

 

Bertil Rydqvist – Fortsättning

 

Mats Granberg - SVEVIA

 

Svevia, alltid på väg, nu med vätgasdrift.

 

Boh Westerlund & Mikael Lindblad - OAZER - Tankstationer i vätgasöknen

 

Eftersnack del 1

 

Eftersnack del 2

 

BILDER FRÅN EVENTET

 

 

 


 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok